Pilis

På Pilis lagas maten av husmor Susanne till ca 90 personer varje dag. Den mesta maten lagas från grunden. Köket har inget stekbord vilket innebär att det som normalt steks (köttbullar, biffar osv.) värms upp i ugn istället. Sallader, soppor, gratänger, grytor, potatis, pasta osv. lagas från grunden.

Våra leverantörer är Servera och Alternativt Grönt i Vallentuna. All mjölk är kravmärkt samt alla färska grönsaker och frukter från Alt. Grönt. Alla brödsorter vi serverar är ekologiska, förutom en sort vi har till soppor (vi håller på att leta efter en ersättare till den). För det mesta är fisken kravmärkt, och även pannkakor, bär och potatisbullar. Det ekologiska sortimentet hos våra leverantörer har ökat med åren, och det är vi glada för. På hösten tar vi tacksamt emot frukt från föräldrars fruktträd. Vår egen skolträdgård som eleverna odlar i, ger oss potatis och andra råvaror till ett par måltider på höstkanten.

Innan förmiddagsrasten får barnen en bit frukt eller grönsak.

Kl. 11.15 serveras lunchen för alla barn. Maten skickas upp i mathiss till avdelningarnas kök där den ställs på serveringsvagnar som rullas in i klassrummen. På Kråkan sitter barnen i tre olika rum och äter och på Igelkotten i sina två klassrum. Man sitter vanligtvis bredvid sin fadder/sitt fadderbarn och äter. Maten blir presenterad av dukarna och sedan äter man fram till kl. 11.45 då man får gå ut på rast. Dukarna dukar av och sopar.

Vi serverar 30% vegetarisk mat för alla; varannan vecka serverar vi en vegetarisk rätt och varannan vecka två.

När skoldagen är slut serveras mellanmål i ett rum på Kråkan. Dit går barnen i en särskild ordning (Idag är det ettor, F-klass och till sist 2-3:or). Mellanmålet består vanligtvis av mjukt och hårt bröd med pålägg (kan vara kaviar, ost, skinka, osv.), mjölk och vatten, och frukt- och grönsaksbitar. Ett par gånger i veckan serveras även yoghurt med müsli. Rester från lunchen finns också ibland, tex. köttbullar eller pannkakor. Några gånger per termin serveras gröt; risgrynsgröt eller havregrynsgröt. På loven när det är färre portioner att laga kan det bakas matbröd till mellanmålet.

Vi använder oss av Skolmat Sveriges verktyg för att säkerställa att centrala riktlinjer och lagar för skolmåltider följs och att kvaliteten för skolmåltiderna och skolköket upprätthålls, utvecklas och förbättras. Se gärna www.skolmatsverige.se.

Pilgrimsskolans Matpolicy