Pilgrimsskolans matpolicy

Arbetet med maten på Pilgrimsskolan skall följa gällande lagar och riktlinjer från skolans styrdokument och Livsmedelsverket.

Det vi får laga från grunden ska vi laga från grunden (potatis, ris, pasta, soppor, sallader, gratänger, såser och vissa grytor).

Vi ska köpa in så mycket ekologiskt producerade råvaror som möjligt. Kött ska vara från Sverige.

Riktlinjer för menykomposition:

Under en tvåveckorsperiod (10 luncher) serveras:

2 fiskrätter

3 vegetariska rätter

1 soppa (ibland är det den vegetariska rätten)

1-2 kycklingrätter

1-2 nötköttsrätter

1 korvrätt

Vid varje måltid tar barnen först av sallad/grönsaker innan huvudrätt.

Sallad/grönsaker skall bestå av minst fem olika produkter.

Vi undviker systematiskt socker och sötade livsmedel med undantag för vissa högtider (lussebulle vid jullunch tex.). Om något sött serveras vid mellanmålet skall barnen äta vanligt mellis först.

Vi serverar inte pulversoppor.

Vi använder inga lättprodukter.

Vi använder inte margarin.

Vi serverar mellanmjölk.

Barnen äter i 30 minuter och sitter med få undantag bredvid sin fadder. Lunch serveras kl. 11.15. Två dukare per rum dukar, presenterar dagens rätt samt städar undan.

Allergiker skall alltid få sina behov tillgodosedda. Vi försöker tillgodose elever med frivillig specialkost (vegan, fläskfritt, osv) så långt det är möjligt.

Våra leverantörer skall kunna leverera ekologiska produkter. De ekologiska produkterna skall kunna urskiljas på fakturan. Leverantörerna skall kunna leverara varor på tider som passar med kökets verksamhet.

Vi skall ha ett pågående kvalitets- och förbättringsarbete med Skolmat Sveriges verktyg.